Wednesday, July 21, 2010

Masak Itu Mudah! Ayam Berempah~



Mudah kan.. Jom la masak! Ayam berempah.. Simple dan sangat menyelerakan... Ayam berempah ni adalah satu menu yang sangat versatile.. Kenapa i cakap macam tu? Kerana ia sesuai dimakan dengan nasi putih, nasi beriyani, nasi minyak, nasi tomato, pulut kuning atau dimakan begitu sahaja.. :) So bagi sesiapa yang rasa masak tu susah.. cubalah masak ayam berempah ni.. memang tak susah! I believe semua orang boleh masak.. cuma nak try atau tak.. Resipinya sangatlah simple.. Tak percaya? Jom tengok ni...

Bahan2;
1/2 ekor ayam segar
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk rempah kari
1 sudu besar cili kering dikisar/cili boh
1 sudu kecil garam

Cara2;
1. Bersihkan ayam dan masukkan semua bahan di atas.
2. Gaul sebati dan perapkan sekurang2nya 20 minit. Masukkan ke dalam fridge.
3. Panaskan minyak & goreng ayam sehingga masak.
4. Sedia untuk dimakan!

Masak itu mudah! Thank you to my mother in law coz bagi serbuk rempah kari yang dibeli dari Terengganu.. :)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Like This Recipe?

Share |

Search This Blog