Thursday, July 15, 2010

Bubur Kacang Durian

Salam semua.. Bubur kacang durian, my entry for today.. Actually last night i dah masak bubur ni. First time masak dalam pressure cooker yang my mum bagi. Cepat sangat empuk dan sangat menjimatkan gas. Kenapa bubur kacang durian? Bukan bubur jagung ke, bukan bubur keladi ke.. Oh durian.. Kisahnya sebelum mama bertolak ke Turki, dia ada bawa durian dari Kuantan. So terfikir la nak masak bubur kacang durian coz dah lama tak makan. En. Hubby pun belikan kacang hijau & gula merah serta daun pandan. First time i try masak ni.. Simple recipe from my mum.. Let's check it out ya..

Bahan2;
2 packet kacang hijau
10 ulas durian
2 packet pati santan
2 ketul gula merah/melaka
2 sudu besar gula perang (optional)
4 helai daun pandan
Sedikit garam
Air secukupnya

Cara2;
1. Rebus kacang hijau di dalam air yang mendidih sehingga empuk. Air rebusan kacang hijau boleh digunakan untuk melebatkan rambut. Klik di sini.
2. Sementara menunggu kacang empuk, cairkan gula merah.
3. Kemudian masukkan santan, gula merah, gula perang, durian, daun pandan, sedikit garam & air secukupnya.
4. Kacau sehingga rata & biarkan mendidih. Sedia untuk dihidang..

Sempat juga i hantar bubur ni dekat rumah mertua selepas i balik dari interview kerja tadi.. Kebetulan pula semua puasa hari ni.. Selamat berbuka puasa.. :)

2 comments:

  1. salam ziarah dari akak..tq sudi jenguk ke blog akak dan link akak..
    suami suker makan bubur kacang dengan durian...anak tak suker plk campur dengan kacang hijau..sabar ajerlah

    ReplyDelete
  2. Salam kak ina.. tu la tak semua suka mkn kacang hijau kan. Alternatif lain boleh masak kuah santan durian makan dengan pulut atau roti.. ;) Lepas ni kalau ada durian lagi nak try masak tu pulak..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Like This Recipe?

Share |

Search This Blog