
Bahan2;
Setengah ekor ayam
Bawang merah & bawang putih dikisar
Cili kering dikisar
Bawang besar dimayang
Tomato paste dalam tin
Sedikit belacan
Bunga cengkih
Buah pelaga
Serbuk kunyit
Kicap masin
Sedikit air
Garam & gula secukupnya
Cara2;
1. Perapkan ayam yang telah dipotong dengan serbuk kunyit dan sedikit garam.
2. Kemudian goreng ayam tersebut dalam minyak yang panas. Jangan goreng terlalu garing.
Angkat dan toskan minyak.
3. Ambil sedikit minyak ayam yang telah digoreng tadi dan tumis bawang merah & bawang putih yang telah dikisar. Tumis bersama2 dengan bunga cengkih dan buah pelaga sehingga wangi.
4. Kemudian masukkan cili kering yang telah dikisar dan juga tomato paste. Tumis lagi sehingga garing.
5. Seterusnya masukkan sedikit belacan, kicap cair, garam, gula & sedikit air. Kacau sehingga rata.
6. Akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng tadi bersama2 dengan bawang yang telah dimayang. Kacau sebati dan sedia untuk dihidang..
Lauk ni sesuai makan dengan nasi minyak.. Tapi hari ni i masak nasi putih je.. Takut gemok la pulak makan minyak sapi @ ghee.. ;)
No comments:
Post a Comment