Wednesday, July 7, 2010

Bihun Goreng Sempoi

Bihun goreng sempoi untuk breakfast hari ni... Bangun pagi tadi rasa macam nak makan bihun.. So buka la fridge and cari apa yang ada.. Sebab tu i panggil sempoi. Senang nak prepare untuk perut yang lapar di pagi hari. Hehe.. En Hubby pagi2 lagi dah masukkan dalam tupperware rasmi dia tu.. :) Teringat masa tadika.. slalu mama sediakan bekal.. Resepi ni turun temurun daripada my mum.. Nak tau rahsianya? Check it out resepi ni...

Bahan-bahan;
Setengah packet bihun
Ayam dipotong kecil2
Bawang merah & bawang putih
Udang kering
Setengah batang carrot dihiris halus
Taugeh
1 sudu besar chili paste
Sos tomato letak banyak2
Kicap masin
Garam secukup rasa

Cara-cara;
1. Rendam bihun di dalam air sehingga lembut.
2. Kisar bawang merah, bawang putih & udang kering.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar bersama2 dengan chili paste. Masukkan sos tomato, kicap masin & garam secukup rasa.
4. Kemudian masukkan ayam dan kacau sehingga masak.
5. Masukkan bihun, carrot & taugeh. Goreng sehingga sebati dan sedia untuk dihidang.

Oh rahsia telah terbongkar.. Mama suka letak sos tomato banyak2.. So bila makan tak rasa muak.. Kalau tak percaya cubalah ye.. ;)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Like This Recipe?

Share |

Search This Blog