Bihun goreng sempoi untuk breakfast hari ni... Bangun pagi tadi rasa macam nak makan bihun.. So buka la fridge and cari apa yang ada.. Sebab tu i panggil sempoi. Senang nak prepare untuk perut yang lapar di pagi hari. Hehe.. En Hubby pagi2 lagi dah masukkan dalam tupperware rasmi dia tu.. :) Teringat masa tadika.. slalu mama sediakan bekal.. Resepi ni turun temurun daripada my mum.. Nak tau rahsianya? Check it out resepi ni...
Bahan-bahan;
Setengah packet bihun
Ayam dipotong kecil2
Bawang merah & bawang putih
Udang kering
Setengah batang carrot dihiris halus
Taugeh
1 sudu besar chili paste
Sos tomato letak banyak2
Kicap masin
Garam secukup rasa
Cara-cara;
1. Rendam bihun di dalam air sehingga lembut.
2. Kisar bawang merah, bawang putih & udang kering.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar bersama2 dengan chili paste. Masukkan sos tomato, kicap masin & garam secukup rasa.
4. Kemudian masukkan ayam dan kacau sehingga masak.
5. Masukkan bihun, carrot & taugeh. Goreng sehingga sebati dan sedia untuk dihidang.
Oh rahsia telah terbongkar.. Mama suka letak sos tomato banyak2.. So bila makan tak rasa muak.. Kalau tak percaya cubalah ye.. ;)
No comments:
Post a Comment