Tuesday, June 29, 2010

Ikan 3 Rasa

Sup sayur sudah.. gulai udang tempoyak pun sudah... Dan main dish hari ini ialah Ikan 3 Rasa.. Sebenarnya memang plan nak berbuka dekat Wangsa Walk hari ni.. Tapi fikir2 balik first day puasa nak berbuka dekat rumah pulak.. So masak lah ikan 3 rasa ni ala2 makan dekat restoran kan.. ;) My first try.. hehe.. And the recipe...

Bahan2;
Ikan ~ ikut kesukaan anda
Serbuk kunyit
Bawang merah & bawang putih dikisar
Cili kering dikisar
Sos tomato
Kicap manis
Gula
Fresh tomato dipotong dadu
Bawang besar dipotong kecil2
Garam secukup rasa

Cara2;
1. Gaulkan ikan yang telah dibersihkan bersama dengan serbuk kunyit dan garam.
2. Kemudian goreng di dalam minyak yang panas.
3. Tumis pula bahan yang telah dikisar.
4. Masukkan sos tomato, kicap manis, gula & garam. Kacau rata..
5. Lastly masukkan tomato dan bawang besar.
6. Hidangkan ikan di atas pinggan & curahkan sambal 3 rasa tersebut di atasnya.

Simple kan.. Lagi sedap kalau ditambah pineapple.. Ikan 3 rasa = pedas+ masam+manis.. :)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Like This Recipe?

Share |

Search This Blog