Oh.. bukan sup sayur je.. Gulai udang tempoyak pun ada hari ni... :) Actually i tak plan pun nak masak.. kebetulan ada sambal tempoyak lebih yang ayah mertua beli masa datang rumah hari tu. So terhasil la menu ni.. ;) I hentam je coz puasa kan.. Tak boleh nak rasa.. I tambah kacang bendi dan kentang sebab nak pekatkan kuah ni. Dan resipinya....
Bahan2;
Udang sederhana ~ i pakai fresh water prawn
Santan ~ Hari ini i pakai 1 packet santan powder
Bawang merah & bawang putih dikisar
Cili kering dikisar
1 batang serai diketuk
1/2 inch halia diketuk juga
Tempoyak
Serbuk kunyit
Kacang bendi
Ubi kentang
Garam secukup rasa
Cara2;
1. Tumis bahan yang telah dikisar bersama2 serai & halia yang telah diketuk. Tujuan ketuk tu sebab nak bagi bau lebih wangi.
2. Masukkan santan & serbuk kunyit. Kacau sehingga rata dan masukkan ubi kentang. Biarkan sehingga empuk.
3. Kemudian masukkan udang dan tempoyak. Kacau lagi..
4. Akhir sekali masukkan kacang bendi & siap dihidang!
Untuk penggemar tempoyak.. boleh la cuba resipi ini.. :)
No comments:
Post a Comment