Sunday, June 27, 2010

Honey Chicken Rice


Saturday... weekend & family day! I'm so excited coz first time saya & En Hubby buat makan2 untuk family sebelah hubby dekat teratak kecil kami. Fikir punya fikir.. bincang punya bincang.. akhirnya decide nak masak nasi ayam. Huh.. nasi ayam? Tak pernah masak seumur hidup! Try & tawakkal je lah jawabnya.. hehe... Semangat memasak gravy nasi ayam dari malam Sabtu lagi.. Dan hasilnya adalah seperti di atas. Oh mintak maaf! Nasi tak ada coz masih dalam periuk.. ;)

Dan resipinya....

Nasi ayam
Bahan2nya;
Beras 6 pot
Stok ayam 6 pot juga
Marjerin untuk menumis
Bawang merah, bawang putih & 1/2 inch halia dikisar
2 sudu besar Oyster sauce
2 sudu besar kicap masin
Daun pandan ~optional untuk bagi wangi

Cara2nya;
1. Tumis bahan yang dikisar dengan margerin di dalam periuk nasi.
2. Masukkan oyster sauce & kicap masin.
3. Masukkan stok ayam & beras yang telah dicuci bersih.
4. Kacau hingga sebati dan masukkan daun pandan.
5. Tutup periuk nasi & tekan ON ~ berdoalah semoga nasi menjadi.. ;)

Sos cili @ Air lada
Bahan2nya;
20 biji cili merah
8 biji bawang putih
1 cawan air
1 sudu besar cuka
Setengah biji limau nipis diperah
Garam & gula

Cara2nya;
1. Kisar cili merah & bawang putih bersama2 air
2. Panaskan periuk kecil dan masukkan bahan yang telah dikisar.
3. Kemudian masukkan cuka & perahan air asam limau.
4. Lastly garam & gula sekucup rasa. Biarkan mendidih & sejukkan.

Kicap@ Sos Hainan ~ Chinese style
Bahan2nya;
Setengah botol kicap manis
5 sudu besar kicap masin
1 sudu besar minyak bijan
1 inci halia
Kiub pati ayam
Tepung jagung

Cara2nya;
1. Tumis halia bersama minyak bijan.
2. Masukkan kicap & kiub pati ayam.
3. Bancuh air bersama sedikit tepung jagung ~ untuk pekatkan sos.
4. Biarkan sehingga mendidih & sejukkan.

Ayam Goreng Madu
Bahan2nya;
2 ekor ayam
1 labu bawang putih
1 inch halia
Madu secukup rasa
5 sudu besar kicap manis
5 sudu besar kicap masin
Garam secukup rasa

Cara2nya;
1. Perapkan ayam bersama bahan2 tersebut selama 45 minit. ~ i perap semalaman & simpan dalam fridge.
2. Panaskan minyak & goreng. Gunakan kuali yang besar ye..
3. Angkat & toskan. Siap dihidang!

Sup Ayam Special
Bahan2nya;
Dada ayam dipotong kecil
Bawang putih & bawang merah dikisar
Fresh button mushroom
Carrot
Kentang
Kiub ayam
Lada sulah
Air
Garam secukup rasa
Daun ketumbar ~optional

Cara2nya;
1. Rebus ayam bersama air secukupnya sehingga mendidih.
2. Masukkan bawang yang telah dikisar.
3. Masukkan mushroom, carrot & kentang.
4. Masukkan kiub ayam, ladah sulah & garam.
5. Biarkan mendidih sekali lagi & hiaskan dengan daun ketumbar.

Huh.. penat menaip.. sangat banyak step kan.. Cuba lah ye! ;)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Like This Recipe?

Share |

Search This Blog