Tuesday, June 29, 2010

Sup Sayur

Sup sayur! Menu buka puasa hari ini.. Ye lah.. dah masuk bulan Rejab.. mesti ramai yang tengah ganti puasa kan.. ;) Sup sayur ni sedap kalau makan panas2.. Tadi sebelum berbuka siap panaskan dalam microwave lagi.. En. Hubby pun puasa hari ni.. nak teman puasa katanya.. Baik sungguh!

Dan resipinya..

Bahan2;
Bawang merah & bawang putih dikisar
Bawang besar dimayang
Udang sebagai perencah ~ boleh ganti dengan ayam ( i suka letak sebab rasa lebih sedap)
Kiub ikan bilis
Sos ikan
White oyster mushroom
Carrot
Kentang
Sawi
Cherry tomato
Garam secukup rasa

Cara2;
1. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan sedikit udang & bawang besar.Kali ni first time i tumis guna minyak canola. Lebih sihat dan tiada cholestrol.
2. Masukkan kiub ikan bilis dan sos ikan. Kacau rata & masukkan air.
3. Seterusnya masukkan sayuran bermula dengan carrot, kentang, mushroom & akhir sekali sawi & ceri tomato.
4. Masukkan sedikit garam & biarkan mendidih.
5. Hiaskan dengan bawang goreng & daun ketumbar.

Kalau siapa yang baru nak belajar masak, menu ni la yang paling senang.. I pun masak sayur je masa mula2 belajar masak dengan my mum dulu.. Senang dimasak & menyihatkan!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Like This Recipe?

Share |

Search This Blog