Monday, June 21, 2010

Asam Pedas Ikan Tenggiri

My hubby loves to eat kacang bendi @ lady's finger. So.. yang paling senang nak masak, asam pedas ikan tenggiri with kacang bendi. Bahan mentah we all shopping dekat Pasar Besar Taman Tun Dr Ismail. Recommended untuk yang tinggal area Damansara.. So fresh! :)



Bahan-bahannya...

2 keping ikan tenggiri ~ make sure cari yang fresh
Kacang bendi ~ kalau suka letak banyak2 ;)
Bawang merah & bawang putih
Cili kering
1 batang serai
Asam jawa
Garam secukup rasa
* Boleh letak belacan kalau suka

Cara-caranya pula.. senang saja..
1. Blend bawang merah, bawang putih & cili kering
2. Panaskan sedikit minyak, masukkan bahan yang dah dikisar tadi bersama serai. Tumis sehingga wangi..
3. Masukkan ikan, sedikit air and air asam jawa
4. Lastly masukkan kacang bendi & garam secukup rasa. Kalau suka nak masukkan tomato pun boleh..
5. Boil sehingga mendidih & siap dihidang! :)




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Like This Recipe?

Share |

Search This Blog