Tuesday, August 3, 2010

Nasi Beriyani Daging

Salam semua.. Hari ni i buat experiment lagi.. hehe.. Nasi beriyani daging.. I ambil resipi dari Mat Gebu dan resepi asal oleh Chef Hanieliza. I tukar dari nasi beriyani udang kepada daging. Tapi nasi ni tak berderai la coz tak ada beras basmathi. I just pakai beras padi Malaysia + beras Siam.. Entah la sejak kebelakangan ni asyik rasa nak makan lauk kenduri je.. Mungkin sebab last week tak dapat attend kenduri bertunang saudara En. Hubby. Makan nasi beriyani ni dengan ayam masak pedas dan acar simple. En. Hubby suka makan coz ada daging.. My brother pun suka juga.. Ok la jom tengok resepi ni. Copy paste dari Dapur Tanpa Sempadan CMG.. sudah minta izin tadi.. ;)

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g beras basmathi, rendam 20 minit dan toskan
8 - 10 ekor udang saiz besar, dibersihkan (mat guna udang galah)* ~ i guna daging
1/2 camca teh serbuk kunyit*
Sedikit garam*(*digaul rata)
3 tangkai daun ketumbar
750 ml air
250 ml susu cair
1/2 cawan lobak merah yang didadu
1 camca besar minyak masak
3 camca besar minyak sapi ~ i guna margerin
1 helai daun pandan, disimpul
Garam secukup rasa dan secubit gula

BAHAN TUMIS :-)
2 biji bawang merah, dihiris
1 biji bawang besar, dihiris
2 ulas bawang putih, dihirs
2 cm halia, dititik
1 kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 camca besar rempah beriani (mat tak letak, tapi tetap sedapp!!) ~
i guna rempah dari Terengganu

BAHAN LAIN :-)
1/3 cawan kismis, goreng sedikit
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dan minyak sapi dalam periuk, masuk bahan tumis dan daun padan, tumis hingga harum dan bawang layu. Masukkan tomato, daun ketumbar, lobak merah dan udang, gaul rata dan goreng udang hingga kemerahan.
  2. Masukkan beras yang ditoskan tadi, gaul rata dan masak sekejap. Alihkan beras dan rempah ke dalam rice cooker, tuang air dan susu cair. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula, kacau rata.
  3. Masak nasi seperti biasa. Bila kering, tabur kismis dan sedikit bawang goreng. Biar nasi tanak betul2. Gemburkan, tabur dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan bersama acar. Nak makan dengan dalca pun ok.... ~ i makan dengan ayam masak pedas

Untuk resepi ayam masak pedas sila klik sini..

Untuk acar pula simple je.. Just hiris carrot, timun, cili merah & bawang.. Then masukkan gula + cuka.. Kalau nak sedap tambah sos cili & sos tomato.. My mum yang ajar ni.. :)

Selamat mencuba ye!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Like This Recipe?

Share |

Search This Blog