Bahan2;
Ikan kembung
Bawang merah & bawang putih dikisar
Cili kering dikisar
Air asam jawa
Belacan
Bendi
Air
Serbuk kunyit
Sedikit gula
Garam secukup rasa
Cara2;
1. Masukkan semua bahan yang telah dikisar bersama2 air.
2. Masukkan pula ikan yang telah dibersihkan.
3. Rebus sehingga mendidih.
4. Tambahkan sedikit air asam jawa, serbuk kunyit, belacan, gula & garam secukup rasa.
5. Akhir sekali masukkan bendi dan padamkan api. Siap dihidang..
Bahan2;
Short bean ~ kacang buncis
Grey or white oyster mushroom
Bawang merah & bawang putih dihiris
Red capsicum
1 kiub pati ikan bilis
Sedikit sos ikan
Olive oil untuk menumis
Cara2;
1. Panaskan olive oil dan tumis bawang merah & bawang putih.
2. Masukkan kuib pati ikan bilis & sedikit sos ikan.
3. Kemudian masukkan short bean, mushroom & capcisum.
4. Kacau sehingga rata & siap!
~Ramadhan kali ni rasa macam nak makan sayur je.. Selain sayur ni.. semalam makan zuchini, daun salad & tomato juga..
Sebelum mengakhiri entri ni.. Wan Midah, nenek En. Hubby telah pun meninggal dunia pada 24 Ogos 2010 bersamaan dengan 14 Ramadhan 1431H.. Al-fatihah.. Semoga Arwah ditempatkan di kalangan orang yang beriman.. Amin..
No comments:
Post a Comment