Salam semua.. Nak tahu juadah berbuka semalam?
MENU:
My Mum's Beef Curry
Stir Fry Long bean with Prawn
Fried Oyster Mushroom
Hehe.. Menu i translate dalam English.. Nampak macam menarik kan.. Semalam semua menu ni i masak sendiri. Tak beli lauk dekat bazaar Ramadhan pun.. Mula2 masak kari daging, resepi my mum.. Rindunya dekat Mama.. Teringin nak berbuka puasa bersama.. Then, En. Hubby belikan sayur yang fresh.. so i masak stir fry and lastly cendawan goreng, masak ikut style mak mertua i.. Menu masa hari tu berbuka puasa di rumah mertua.. Sedap la pulak cendawan goreng ni.. Crispy sangat! Ok la jom tengok resepi2 ini...
Resepi
Bahan2;
1/2 kg daging lembu
1 biji santan kelapa
2 biji kentang dipotong dadu
Bawang merah, bawang putih & 1/2 inchi halia dikisar
Cili kering dikisar
2 sudu besar serbuk kari
1 satu kecil serbuk kunyit
Bunga lawang
Bunga cengkih
Buah pelaga
Kayu manis
1 sudu besar air asam jawa
Minyak untuk menumis
Sedikit air
Garam secukup rasa
Cara2;
1. Rebus daging lembu sehingga empuk.
2. Tumis bahan yang telah dikisar bersama2 dengan bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga & kayu manis sehingga naik bau.
3. Kemudian, masukkan serbuk kari & serbuk kunyit yang telah dilarutkan dengan sedikit air.
4. Kacau sehingga rempah tersebut betul2 masak dan masukkan santan. Jika terlalu pekat masukkan sedikit air.
5. Seterusnya, masukkan pula kentang dan juga daging yang telah direbus tadi.
5. Tambah sedikit asam jawa dan garam secukup rasa.
6. Biarkan mendidih dan siap dihidang!
Resepi
Bahan2;
Kacang panjang
10 ekor udang sederhana
1 biji lada benggala@capsicum didadu
Bawang merah & bawang putih dikisar
Cili kering dikisar
Bawang besar dimayang
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar sos ikan
Maggi seasoning with no MSG
Garam secukup rasa
Cara2;
1. Bersihkan kacang panjang dan potong kecil2.
2. Tumis & kacau udang bersama2 serbuk kunyit dan bahan yang telah dikisar.
3. Kemudian masukkan kacang panjang, lada benggala & bawang besar.
4. Tambahkan sedikit sos ikan, seasoning & sedikit garam jika perlu.
5. Kacau rata & siap!
Resepi
Bahan2;
2 packet oyster mushroom
2 biji telur
3 sudu besar tepung Kentucky
Cara2; ~ Sangat simple!
1. Bersihkan & toskan mushroom.
2. Kacau rata 2 biji telur.
3. Panaskan minyak, masak secara 'deep fry'..
4. Mushroom dicelupkan di dalam telur & kemudian di dalam tepung (sapu bedak sikit)..
5. Goreng sehingga garing & toskan minyak.
Sekian juadah Berbuka Puasa @ Home.. My brother cakap lagi sedap berbuka dekat rumah & makan simple macam ni.. Tambah pula dengan sambal belacan & bendi rebus favourite En. Hubby..
Simply sempoi & sedap!
Cubalah.. :)
Salam Zaty..kari daging semalam sepiring..he he cicah roti sodap ni..
ReplyDeleteHehe.. Kari daging mama zati ni.. Dari kecik lagi suka makan.. Sedap kan cicah ngn roti..;)
ReplyDelete