Salam semua.. Sempena bulan Ramadhan ni, i tekad & semangat nak belajar buat roti, biskut, kek dan kuih muih. Memang tak pernah terfikir pun akan buat roti! First time buat roti sendiri memang ada suka & ada duka.. Yang sukanya i terlalu excited menguli doh roti tu.. Dan yang dukanya lagi banyak.. Huhu.. I terlupa nak dilute yis dengan air suam dan tak letak bread improver sebab tak tau nak beli dekat mana.. So i hentam la letak soda bikarbonat tu je.. :p
Nak tengok tak rupa roti i yang tak cun tu? ;)
Doh tak licin.. mungkin kurang butter kot.. Tapi rasanya dah timbang betul dah..
Confirm la tak naik sangat coz yis dah merajuk tak dilute dia dalam air suam..
Dan resultnya..
Roti keras sikit & tak gebu macam yang dekat bakery tu!
Actually i malu la nak post entri ni.. Siap cover lagi roti yang dah siap tu dengan title.. Hehe..
But it's okay.. no one is perfect kan..
Never ever give up okay!
We learned from our experience right? Bak kata En. Hubby.. Macam nak sedapkan hati i je..
Hehe..
Untuk siapa yang nak try klik sini ye.. I ambil resipi dari dapur Kak Izah Muffin Lover..
Tq Kak Izah atas nasihat & tunjuk ajar. Nanti Zaty try buat sekali lagi..
Zaty oh Zaty.. ;)
salam zaty, k.nor biasa buat roti. tak semestinya kena penaik yis dgn air suam dulu utk dptkan roti yg gebus. mmg kalau guna cara tu roti kita naik dgn elok tp k.nor duk buat roti jarang buat teknik tu. semua main lambak jer dlm adunan. mungkin yis tu dah kurang aktif ataupun mati. tu salah satu penyebab doh tak naik/roti tak gebu
ReplyDeletek.nor dah tak guna bread improver or bread softener sbb skrg ni dah beralih arah pd penggunaan water roux ( campuran tepung dan air yg dimasak sekejap) bila guna water roux ni roti lebih lembut dan gebu, insyaallah. banyak resipi doh roti guna WR ni, kat rumah hana jepun ada, mamafami ada dan k.nor rumah k.nor pun ada.. try la yg mana satu..
jgn give up ya.. :)
oppss satu lg, garam pun punca yis tak aktif.. lain kali kalau zati nak buat kaedah penaik yis tu cuba satukan yis, air suam2 kuku, 2 sudu tepung dan gula . kacau2 dan biarkan ia naik/berbuih baru masukkan dlm adunan tepung dll. mentega letak akhir sekali selepas kita dah uli menjadi doh.
ReplyDeleteTq Kak Nor.. Banyak betul zaty blajar psal cara2 buat roti ni.. Nanti zaty try kaedah water roux tu.. Appreciate sgt.. Bestnye bile sifu dapur bagi tips.. :)
ReplyDeletebetul kata kak nor tu.. akak ingat zaty ada bebahan semuanya.. akak pun banyak belajar pada kak nor yang sangat suke share tips yang best2... jangan give up ye..boleh tu...1st try kan..nanti hubby mesti terkejut dengan result roti yg sangat lembut ok...
ReplyDeleteTu la Kak Izah.. Hubby memang suke makan roti.. Sbb tu la semangat nak belajar ni.. Huhu.. InsyaAllah next time zaty try wat sampai jadi.. Nak guna cara water roux tu pulak.. Hari tu pegi beli tepung roti & yis je.. Tak jumpe pulak bread improver tu.. ;)
ReplyDeletezaty, even tak gebu pun, nampak menyelerakan dah tuh! hehehe. nanti nak mai umah zaty belajar masak-masak la. hihihi
ReplyDeleteHai Atia.. Jom la masak2.. Once dah start blajar masak, semua resipi nak try walaupun tak reti.. Hehe.. ;)
ReplyDelete