Monday, August 2, 2010

Crispy Anchovies in Honey Lemon Sauce!

Salam semua.. Crispy Anchovies in Honey Lemon Sauce versi 'tak sabar nak masak'.. Alkisah hari ini semangat nak memasak berkobar2 datang.. Tapi tak tau nak masak apa.. So pagi tadi i pun terus mencari resepi yang sedap.. Then terbaca la entri Kak Izah. Kebetulan dia baru update menu ni.. Mesti sangat sedap coz dah ramai yang try.. Walaupun tak cukup bahan i masak jugak.. and memang sedap sangat! Recommended untuk semua.. Resepi ni i copy paste je okay..

CRISPY ANCHOVIES IN HONEY LEMON SAUCE
Sumber: Amy Beh

250g ikan bilis
1 cawan tepung ubi ~ guna tepung serbaguna
1 tbsp minyak bijan
4 batang cili kering - potong
6 biji cili padi - ketuk ~ tak letak
1 biji bawang besar - hiris
2 biji lemon - perah ambil jus ~ guna lime juice
3 tbsp madu
2 tbsp air
1 tbsp sos ikan
Kacang gajus panggang ~guna gajus dari Turki
bijan ~ tak letak
daun kari ~tak letak

Basuh ikan bilis. Rendam sekejap dlm 10-15min. Toskan kemudian lap dengan kitchen towel. Campurkan dengan tepung. Gaul. Panaskan minyak. Goreng hingga garing. Angkat dan toskan.

Dalam kuali lain, panaskan minyak bijan. Goreng cili kering, bawang, cili padi dan daun kari sekejap.

Masukkan jus lemon, sos ikan, air dan juga madu. Kacau hingga agak pekat. Masukkan ikan bilis, kekacang serta taburkan bijan jika suka. Gaul rata dan sebati. Angkat dan hidangkan.

Betul la cakap Kak Izah.. lepas ni nak buat lagi.. nak buat banyak2.. simpan untuk bersahur nanti.. Oh Ramadhan dah hampir tiba.. Can't wait.. :)


2 comments:

  1. hahahaa..ni kes tak sabar nak merasa kesedapan la ni ye..hehee.. zaty nanti next time leh try versi bahan lengkap plak..lagi tammbah best!!!

    ReplyDelete
  2. Tu la.. mmg tak sabar kan.. hehe.. lps ni nak pegi beli lemon, daun kari & bijan.. resepi ni sgt sedap.. 5 bintang! :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Like This Recipe?

Share |

Search This Blog