Tuesday, January 25, 2011

Supplement Semasa Mengandung

Salam untuk semua.. My blog is like my diary.. So hari ni nak share dengan semua supplement yang saya ambil semasa mengandung. Hope suatu hari nanti dapat menjadi rujukan untuk saya dan semua..

Sebelum mengandung, atas nasihat doctor saya amalkan mengambil folic acid satu biji setiap hari. Tujuannya adalah untuk menguatkan DNA. Selain itu, saya juga mengambil evening primrose oil untuk menstabilkan hormon.. Alhamdulillah setelah sebulan berusaha akhirnya dengan izin Allah saya conceive pada bulan September 2010.. Betapa gembiranya hati ini hanya Tuhan yang tahu..

Setelah mengandung, saya pun bertanya dengan rakan2 dan juga saudara mara yang telah berpengalaman tentang supplement yang mereka ambil semasa mengandung.. Ada yang ambil Herbalife, aloe vera juice, soya bean, susu kambing dan macam2 lagi...

Pada trimester pertama, doctor memberi folic acid dan juga calcium.. Lepas masuk trimester kedua, doctor bagi pula obimin dan sampai sekarang saya mengambil obimin dan calcium. Selain itu saya juga mengambil supplement lain.. So dekat sini saya nak share dengan semua..


Anmum Materna Perisa Chocolate
Try ambil yang biasa tapi tak bleh nak minum... ;)



Calcium & Magnesium Plus
Untuk pertumbuhan tulang baby dan juga menguatkan tulang kita


Neurogain ~ untuk perkembangan otak baby
Recommended by Dr Suraya Arshad KSH


Susu kambing ~ untuk mengelakkan baby kena demam kuning


Fruit juice especially orange & apple juice..
Setiap hari saya minum. Actually nak mengelakkan mual masa mula2 mengandung. Tapi sampai sekarang still minum..



Soya bean milk..
Orang kata boleh membuatkan baby berkulit cerah.. Saya pun minum jugak.. :)



Yogurt drink..
Dari dulu memang suka minum.. Bagus untuk penghadaman & tinggi dengan calcium..



Selain air mineral, saya juga minum air Bio-Disc.. Air ini bagus untuk perkembangan baby..
Alhamdulillah.. saya bersyukur pada Allah.. setakat ini kandungan saya dalam keadaan baik.. Thanks En. Hubby coz belikan semua supplement ni untuk anak kita yang bakal lahir nanti..


"Ya Allah Ya Tuhanku.. Kurniakanlah kami anak yang sihat, sempurna, cantik, cerdik, soleh dan solehah, taat pada perintahMu dan pandai membaca Al-Quran.."
Amin..


Pictures from Google~

4 comments:

  1. kalau nak anak putih..cuba minum air basuhan beras yg ke-3 (kalau yg first beras kotor lagi..make sure basuh ngan air mineral ye..takkan nak minum air paip laks..hehe)..

    sy dah cuba..memang ank yg 2nd tu org asyik cakap putih..yg sulung sy minum soya tapi soya tepung bukan yg buat sendirik..putih gak tapi x sepuitih adiknya..

    kalau susu lak anmum memang x lalu..nak muntah..sampai skang sy minum wyeth mama..lagi sedap..boleh utk ibu hamil dan ibu yg menyusui baby sekali

    supplemen tambahan sy ambil i-food juga utk khasiat lengkap

    ReplyDelete
  2. Salam Rina.. Thanks for the tips.. Pernah dgr jgk khasiat beras.. Nnti bleh la try..:)

    ReplyDelete
  3. salam.wah..banyak nye good info kat sini..folo u lah...hope can folo my blog too.. =)

    ReplyDelete
  4. Hi Belle.. Thanks for visiting my blog.. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Like This Recipe?

Share |

Search This Blog