Monday, January 24, 2011

Alkisah.. Mengidam..

Salam semua.. Dah lama tak update blog kesayangan ni.. Rasanya dah 3 bulan.. Teringat masa mula-mula start blogging dulu.. Semua resepi nak update.. Hehe.. I love sharing.. Ada orang cakap sharing is caring.. So hari ni nak sangat share experience saya mengidam!

Syukur pada Allah.. dengan rezeki dan rahmatNya, sekarang dah masuk 5 bulan lebih saya mengandungkan anak pertama.. Sebab tu la kurang masuk dapur.. Last month baru start masak2.. Tu pun resepi yang biasa2 je..

Dulu bila dengar orang mengidam, rasa macam biasa sahaja.. Tapi bila dah mengandung baru la rasa teruknya mengidam tu! Mula2 start mengidam masa kandungan masuk sebulan.. Baby asyik nak makan Chinese food je.. Nak makan yang sedap2 dan panas2.. Huhu.. Makanan lain memang tak lalu langsung.. Nasi lauk biasa memang tak lalu.. Tapi kalau burger ok la.. Tu pun En. Hubby yang masak atau belikan..
Bila dah masuk 4 bulan.. dah ada selera makan.. mengidam pun menjadi lagi teruk.. Hehe.. Saya mengidam sangat nak makan udang galah!




Dan kalau boleh...
Udang galah masak lemak cili padi! :)


Alhamdulillah.. setelah sebulan En. Hubby mencari.. akhirnya ada rezeki untuk baby... Kesian En. Hubby mencari udang galah sampai ke Pasar Borong Selangor.. Walaupun tak dapat beli udang galah sebab bukan musimnya, tapi En. Hubby still tak putus asa.. Selalu memujuk hati ini.. Love u my dear..
Bila cerita pasal rezeki.. semuanya dari Allah.. bila kita berusaha.. Allah akan makbulkan apa yang kita inginkan..

Minggu lepas kami balik ke Kuantan~ my hometown kerana ada appointment dengan doctor. Check up baby, register untuk bersalin dan exercise class.. Sampai di rumah cerita la dekat my parents mengidam nak makan udang galah..
Abah dengar je terus semangat nak mencari udang galah.. siap tanya saudara mara lagi.. dan ada saudara baik hati yang nak tolong orderkan.. Tapi kami dah nak balik KL pada hari Ahad, so dah tak sempat.. Pagi Ahad tu pagi2 lagi Abah dah keluar nak mencari udang galah.. Sebelum tu dia singgah dekat satu restoran nak beli kari kambing.. Dia pun tergerak hati nak bertanya ada jual udang galah tak.. Pemilik restoran tu pun cakap ada tapi sedikit je dan belum dimasak lagi.. Dia cerita sebenarnya dah 2 bulan dia order udang galah tapi baru dapat.. Mula2 Abah nak beli udang yang belum masak tu.. tak kisah la banyak mana tapi dia tak jual.. Bila cerita je anak mengidam terus dia bagi.. Inilah yang dinamakan rezeki..

Rasa macam tak percaya dapat makan udang galah tu setelah sebulan mengidam.. Makan satu pun dah cukup.. Sebenarnya teringin nak makan kepala udang galah yang manis tu.. Mama goreng je udang galah tu coz tak sempat nak buat gulai.. Lebih udang galah yang belum masak bawa balik ke KL.. Nanti dah masak saya update ok! :)

Begitulah rasanya mengidam..

Dan hopefully lepas ni dah tak mengidam makanan yang susah nak cari lagi.. ;)

~Gambar ihsan En. Google..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Like This Recipe?

Share |

Search This Blog